Vil du bli helt sikker på det du skal bli?

Det er i dag mange 16-åringer som om få måneder må søke seg inn på videregående. Noen er usikre, mens andre er helt fast bestemt på hva de skal gjøre. Skal man begynne på yrkesfag, eller skal man ta allmenn videregående for å «holde dørene åpne»?

Selv om du velger en yrkesfaglig retning på videregående, og velger å gå to år i lære for å få et fagbrev, betyr ikke dette at du lukker dørene for fremtiden. Snarere tvert i mot.

Kombinasjonen av fagbrev, arbeidserfaring og en universitets- eller høyskoleutdannelse gjør deg ekstremt attraktiv på arbeidsmarkedet.

Å teste en yrkesrettet linje på videregående, samt være ute i jobb i læretiden gjør at du virkelig får testet yrket ditt – og gjør deg trygg på at du tar det riktige valget.

Les mer: Ti gode grunner til å velge fagbrevet

Y-veien: Studier for deg med fagbrev

Å gå Y-veien betyr at du kan søke opptak på universitet og høgskolestudier uten generell studiekompetanse eller forkurs. Det forutsetter at du har relevant fagbrev, svennebrev eller yrkeskompetanse fra videregående skole.

Se alle Y-vei studier i Norge her.

En rekke studier ved høyskoler og universitet har åpnet for søkere med fagbrev. Det har vært mest vanlig med denne type opptakskrav ved realfag og ingeniørutdanninger, men flere og flere skoler åpner opp for denne veien. På sikt tror vi at mange flere utdanningsinstitusjoner vil se verdien i søkere med fagbrev, og at dette blir mye vanligere.

Generell studiekompetanse

Med fagbrev skal du ha fortrinnsrett til påbygg. Du har dermed mulighet til å få generell studiekompetanse. Etter dette kan du søke utdannelser på høyskole- og universitetsnivå.

Du kan også ta fagene som privatist om du ikke lenger har ungdomsrett, det vil si krav på videregående utdanning.

23/5 regelen gjør det enklere å ta påbygg

Er du 23 år eller eldre, og har minst fem år med arbeidserfaring eller utdanning, trenger du bare seks fag for å få generell studiekompetanse gjennom det som heter 23/5-regelen. Dette klarer de fleste på ett år.

Om du ikke ønsker å ta høyere utdanning på universitet eller høgskole, kan du fortsatt ta mesterbrev eller fagskole for å få ekstra kompetanse.

Er du nysgjerrig på hvilke muligheter du har? Ta gjerne kontakt med Kommunenes opplæringskontor i Buskerud IKS, vi hjelper deg gjerne!

Relaterte innlegg