Hvor mye tjener en lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget?

Dette tjener du som lærlingEn lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget lønnes som en fagarbeider, men denne summen fordeles over to år. En normal lærlingperiode varer i to år, og består av 50% opplæring og 50% verdiskapning. Verdiskapningen er jobben du får betalt for. Denne lønnen utgjør per i dag 350.800,- fordelt over to år. Følger du den normale modellen med 2 år opplæring i skole og 2 år i arbeid vil du lønnes som en utdannet barne- og ungdomsarbeider.

Lønnen stiger gradvis

I de to årene du er i jobb, vil lønnen stige gradvis. Slik vil lønnen være i følge den generelle modellen:

  1. Halvår 30% = 8.770,- brutto pr. mnd.
  2. Halvår 40% = 11.693,- brutto pr. mnd.
  3. Halvår 50% = 14.617,- brutto pr. mnd.  
  4. Halvår 80% = 23.387,- brutto pr. mnd.

Dette er den vanligste modellen for verdiskapningen, men det finnes også andre alternativer. Du kan for eksempel ha flat inntekt hele læretiden, og få utbetalt 50% hver måned. Da får du utbetalt 14.617,- brutto pr. mnd. En tredje mulighet er 40 % første året og 60 % andre året. Totalt på de to årene du er i lære, tjener du 350.800,-.

Lærlinger har krav på tillegg

Som barne- og ungdomsarbeider arbeider du på samme vilkår som andre ansatte. Det vil si at dersom du arbeider kvelder, helger eller helligdager, skal du også få tillegg for det. For å jobbe overtid, må du være over 18 år, og dermed har du rett til tillegg. I hovedtariffavtalen kan du lese mer om lønn og lønnsbestemmelser.

Ta kontakt med oss her dersom du har spørsmål om lønn som lærling eller andre rettigheter du har.

Relaterte innlegg