Hva er Y-veien?

Å gå «Y-veien» betyr at man kan søke til høyere utdanning uten generell studiekompetanse, men med yrkesfaglig utdannelse og fagbrev.

Å gå «Y-veien» betyr at man kan søke til høyere utdanning uten generell studiekompetanse, men med yrkesfaglig utdannelse og fagbrev.

Stadig flere utdanningsinstitusjoner ser verdien i søkere med fagbrev og relevant yrkeserfaring, og åpner opp for at søkere uten generell studiekompetanse kan komme inn på ulike universitets- eller høgskole studier.

Sikrer utdanningene

Ordningen ble i utgangspunktet innført for å sikre rekrutteringen til ingeniørutdanningene, men nå ser stadig flere verdien i disse søkerne og flere åpner opp.

Les mer: UiT, Harstad åpner opp Y-veien for barnevernspedagog- og vernepleiestudiet

Slik søker du Y-veien

De forskjellige skolene har litt forskjellig praksis. Felles for mange er at det er tidlig søknadsfrist. Vi oppfordrer deg til å lese på det aktuelle universitetet eller høgskolens nettsider for mer informasjon om opptak.

På Høgskolen i Oslo og Akershus tilbyr de sykepleierstudiet for de med fagbrev som helsefagarbeider, og barnehagelærerstudiet for de med fagbrev som barne- og ungdomsarbeider.

Der krever de både motivasjonsbrev og intervju, og søknaden poengberegnes på bakgrunn av karakterene fra VG1 og VG2.

Les mer: Bli sykepleier eller barnehagelærer med fagbrev på Høgskolen i Oslo

Disse skolene tilbyr opptak med fagbrev

Det finnes en rekke skoler landet over som nå tilbyr opptak gjennom Y-veien. Her har vi plukket ut et par:

Hos utdanning.no får du en full oversikt over hvilke skoler i Norge som tilbyr opptak gjennom Y-veien.

Kontakt oss i KOB om du har spørsmål rundt Y-veien.

Relaterte innlegg